Hva bestemmer hvordan hukommelsen vår endrer seg?

Hukommelse er viktig for omtrent alt vi gjør, men likevel er det stor forskjell på hvordan ulike menneskers hukommelse fungerer. Vi vet også at hukommelsen endrer seg gjennom livet. 

Ved gjentatte undersøkelser av de samme deltagerne ønsker vi å svare på disse spørsmålene. Vi ønsker blant annet å kunne forutsi tidlig i voksenlivet hvem som senere vil oppleve hukommelsessvikt og hvem som opprettholder god fungering.

Over 750 personer har deltatt i prosjektet så langt, fra 20 til over 90 år. I 2022 vil noen av disse ha blitt fulgt i mer enn 16 år. Dette gir utrolig verdifulle data, og på denne siden kan du lese mer om hvordan prosjektet så langt har bidratt til ny kunnskap om hvordan hjernen og hukommelsen utvikler seg gjennom det voksne livet.

Målet med vår forskning er å kunne svare på grunnleggende spørsmål om hukommelsen:

  • Hva er det som gjør at noen husker bedre enn andre?
  • Hvordan endrer hukommelsen vår seg når vi blir eldre, og hvilke forhold i hjernen kan forklare disse endringene?
  • Hvilken rolle spiller genetikk, livsstil og ulike miljøvariabler?
  • Hvorfor opplever noen at hukommelsen svekkes mye med økende alder, mens andre ser ut til å fungere bra hele livet?
  • Hva er det som gjør at noen opplever aldersforventede endringer i hukommelse, mens andre utvikler demens, som for eksempel Alzheimers sykdom?

HVORDAN ENDRER HJERNEN OG VÅRE KOGNITIVE FERDIGHETER SEG IGJENNOM LIVET?

Tidligere trodde man at hjernen utviklet seg gjennom barneårene og holdt seg mer eller mindre stabil gjennom voksenlivet. Dette forskningsprosjektet har vært med på å vise at dette ikke stemmer. Her trekker vi frem fire hovedfunn fra prosjektet så langt.

BETYDNINGEN AV SØVN

Info kommer.

HVA KJENNETEGNER DE SOM HUSKER BEST?

Info kommer.

HVA BESTEMMER HVORDAN HJERNEN OG VÅRE KOGNITIVE FUNKSJONER ENDRER SEG GJENNOM VOKSENLIVET?

Info kommer.

EEG datainnsamling

Stine og Markus fra LCBC forbereder datainnsamling med elektroencefalografi (EEG) som registrerer elektriske impulser som oppstår i hjernebarken

MR datainnsamling

MR-undersøkelse, kort for magnetresonansundersøkelse, er en avansert radiologisk bildefremstilling av kroppens indre organer og strukturer. Bildene produseres ved hjelp av en kraftig magnet og radiobølger. På dette bildet ser vi en hjerne.

Canada-Norge Sommerskole

Anders fra LCBC holdt et foredrag på Canada-Norge Sommerskolen finansiert av Norges forskningsråd i tre år (2017-2020). Målet var å utvikle forskning og utdanning i verdensklasse gjennom å etablere nye sammarbeid mellom LCBC og to forskningsgrupper i Canada (Bloorview Research Institute, Research Institute of the Hospital for Syke barn).

Nevropsykologisk datainnsamling

Hedda fra LCBC gir instruksjoner på en nevropsykologisk undersøkelse til en av våre deltagere.

Artikkel om Alzheimers i Aftenposten

På bildet ser vi et utklipp fra en artikkel om Alzheimers publisert i Aftenposten i 2013.

Forskningmidler fra Det europeiske forskningsrådet (ERC)

Kristine og Anders fra LCBC har ved flere anledninger sikret forskningsmidler fra Det europeiske forskningsrådet (ERC).

Foredrag ved OHBM konferansen i Glascow 2022

The Organization of Human Brain Mapping (OHBM) er en internasjonal organisasjon dedikert til å bruke bildediagnostiske metoder for å lære mer om anatomiske strukturer og fuskjonelle systemer i menneskers hjerne.